onsdag 4 juli 2012

Fokus

Blicken är koncentrerad och fäst på föremålet som fingrarna håller i ett fast grepp, filen gnager bort metallen och det faller glittrande spån ned i skinnfällen. Rummet är tyst förutom det rytmiska ljudet av stål som gnager mot guld, handleden följer efter ringens form med filen.

Tystnad, filen åker med ett slammer ned i lådan och en smärgelsticka tas upp. Rytmiska och metodiska rörelser och ljud, smärgelduken viskar mot metallen och ett finkornigt damm seglar ned. Frånvarande nynnar jag, sjunger med i sångerna jag har i minnet från bilfärden. Muttrar över motgångar, känner ett litet stick av stolthet när det går rätt, suckar avslappnat när jag låter smycket glida ned i papperspåsen.

Lång väg kvar att gå, jag ignorerar nästan medvetet glada kommentarer från de nya ägarna för säkerhets skull. Stigen är krokig med tvära svängar, uppförsbackar som aldrig verkar gå nedför, plana sträckor och hålor.

En slump, det var en slump. Ett infall som blev så rätt och bytte ut luften i mina lungor, fick mitt hjärta att brinna och aldrig sluta glöda.

Blod har gjutits, hud och hår har bränts, tårar har fallit och sömn har störts men det är värt det. Det kommer alltid att vara värt det, bilderna kommer aldrig att sluta snurra när tankarna väver teckningar som jag inte kan få ned på papper innan jag har gjort dem i metall. Gasens väsande, rödglödgad metall som kvittrar mot järnet, knäppet av ett sågblad som bryts, knarret av en stickel som gräver för djupt.

Alltid i hjärtat, tängerna lägger sig till rätta i mina händer, fingrarna minns och rosten lossnar.

1 kommentar: